10 χρόνια QUELLA® MEC3: Η ιστορία της, από ένα βασικό δημιουργό της!

Innovation & Training, Laoudis Foods -

10 χρόνια QUELLA® MEC3: Η ιστορία της, από ένα βασικό δημιουργό της!

H ανάπτυξη μιας πολύ πρωτοποριακής πρώτης ύλης παγωτού από την MEC3, όπως η πρώτη Quella®, προσέφερε στις τζελατέριες όλου του κόσμου, νέους δημιουργικούς ορίζοντες! Τα εντυπωσιακά παγωτά Cremino σε στρώσεις είναι μια από αυτές τις καινοτόμες ιδέες!  Η ιστορία δημιουργίας της Quella® είναι ένα βασικό κεφάλαιο της ίδιας της ιστορίας του παγωτού! 

QUELLA®, 10 χρόνια επιτυχίας!

Φέτος η Quella® της MEC3, η αυθεντική κρέμα-πραλίνα φουντουκιού και κακάο για παγωτό, γιορτάζει τη συμπλήρωση των 10 χρόνων κυκλοφορίας της! Η τεχνογνωσία της MEC3 σε συνδυασμό με τη δημιουργικότητα μερικών Maestri Gelatieri (Gelato Master Chefs) δημιούργησαν αυτό το διαχρονικό και πολύ αγαπημένο, σε όλο τον κόσμο, προϊόν! Σήμερα, 10 χρόνια από τη γέννηση της, η τεράστια επιτυχία της πρώτης Quella® έχει δώσει ζωή σε μια ολόκληρη οικογένεια προϊόντων, την Quella® Family. Η ευελιξία τους επιτρέπει τη χρήση σε πλήθος συνταγών και εφαρμογών! Αυτούσιες ως παγωτό, σε συνθέσεις ως ρίπλα, για τη δημιουργία παγωτού σε στρώσεις cremino κ.α.

Όλα τα διαθέσιμα προϊόντα παγωτού της Quella® Family, μπορείτε να τα δείτε ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ

Ο κ. Carlo Vanni, Διευθυντής Ανάπτυξης Προϊόντων (R&D) της MEC3 ήταν ένας από τους Gelato Masters που οδήγησαν στην ανακάλυψη αυτού του εμβληματικού προϊόντος της φημισμένης ιταλικής εταιρείας πρώτων υλών παγωτού. Πριν λίγο καιρό, με αφορμή τη Sigep 2019, τον συναντήσαμε στην έδρα της MEC3 στο Ρίμινι και βέβαια, με αφορμή την σημαντική επέτειο της διαχρονικής Quella® τον ρωτήσαμε τα πάντα γύρω από αυτή!

Πώς αλήθεια ανακαλύπτει κάποιος ένα τόσο προχωρημένο προϊόν που φέρνει τεράστια αλλαγή στο κόσμο του παγωτού; Ποια ήταν εκείνα τα γεγονότα που οδήγησαν, πριν μια δεκαετία, σε αυτή τη μεγάλη επιτυχία; Γιατί την ονόμασαν Quella®; Πώς προέκυψε το όνομά της; Και άλλα πολλά!

Ο Carlo, ευγενικός και φιλικός όπως πάντα, μας αποκάλυψε όλα τα παραπάνω και πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που κάθε επαγγελματίας gelatiere πρέπει να γνωρίζει. Κι αυτό γιατί όσα μας είπε παρακάτω αποτελούν μέρος της ιστορίας του παγωτού, αλλά οδηγούν και σε ένα τρόπο σκέψης "out of the box", έξω από τα συνηθισμένα δηλαδή, τον οποίο πρέπει να έχει καθένας που ασχολείται με κάτι τόσο δημιουργικό όπως το χειροποίητο βιοτεχνικό παγωτό και δη, το αυθεντικό ιταλικό gelato!

Η γέννηση της πρώτης Quella®

"Κατά μία έννοια" μας είπε ο Carlo, "η Quella® γεννήθηκε από την υψηλή τεχνογνωσία της MEC3 αλλά και από τους ίδιους τους πιστούς και δημιουργικούς πελάτες της, οι οποίοι αναζητούσαν - και συνεχίζουν ακόμα να αναζητούν - όλο και πιο καινοτόμα προϊόντα παγωτού για τη βιτρίνα τους".

"Στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίας η μόδα της ενσωμάτωσης διαφόρων πρωτότυπων υλών και ιδιαίτερα υλών ζαχαροπλαστικής στο παγωτό είχε φτάσει στο ζενίθ της. Μια από τις πιο αγαπημένες λιχουδιές, γενικά των καταναλωτών, ήταν και συνεχίζει να είναι, η κρέμα-πραλίνα τζιαντούγια (gianduja),  η γνωστή κρέμα-πραλίνα σοκολάτα-φουντούκι. Όμως η σύσταση και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των προϊόντων του εμπορίου δεν τους επέτρεπαν να διατηρήσουν τη γνώριμη κρεμώδη υφή τους σε συνθήκες κατάψυξης. Αντίθετα, αυτές γίνονταν πολύ σκληρές και καθόλου φιλικές για κατανάλωση μέσα σε ένα παγωτό. Υπήρχαν, την εποχή εκείνη, κάποια προϊόντα επαγγελματικής χρήσης παρόμοιας μορφής, αλλά ήταν χαμηλής, μη ικανοποιητικής, ποιότητας. Εκείνα, παρότι διατηρούσαν μια σχετικά κρεμώδη υφή στην βαθιά ψύξη, υπολείπονταν αισθητά σε γεύση από τη γνωστή κρέμα-πραλίνα της αγοράς".


 
Στην εικόνα επάνω: Ο Carlo Vanni, Διευθυντής Ανάπτυξης Προϊόντων (R&D) της MEC3 και από τους βασικούς δημιουργούς της Quella® και μια από τις πρώτες διαφημίσεις της.  

 Όμως, το 2009 η ιταλική MEC3 ανακάλυψε και παρουσίασε ένα πρωτοποριακό προϊόν, την πρώτη κρέμα-πραλίνα τζιαντούγια μαλακού τύπου ειδικά για χρήση στη τζελατέρια, με αυτούσια τη γεύση της πιο αγαπημένης πραλίνας σοκολάτας-φουντουκιού! Το όνομά της; Eυρηματικό όσο και το ίδιο το προϊόν! "Quella®", μια λέξη που στα ιταλικά σημαίνει "Αυτή"!!! 

"Μια πολύ συχνή ερώτηση που μας έκαναν εκείνη την εποχή οι gelatieri, ήταν εάν διαθέτουμε κάποια πραλίνα για παγωτό που δεν θα σκληραίνει στην κατάψυξη, με τη φημισμένη γεύση σοκολάτα - φουντούκι της γνωστής πραλίνας με κατάληξη "...ella". Και τότε εμείς τους απαντούσαμε …Quella!!!" Δηλαδή, και βέβαια έχουμε. "Αυτή"! Ήταν ένα λογοπαίγνιο-απάντηση το οποίο τελικά έδωσε και το τελικό όνομα στο νέο προϊόν μας!".

Τα μοναδικά τεχνικά χαρακτηριστικά, με τα ειδικά μελετημένα λιπαρά ώστε η Quella®" να μην πετρώνει στη βαθιά ψύξη και η αγαπημένη και γνώριμη γεύση σοκολάτας και φουντουκιού, έφεραν γρήγορα τεράστια επιτυχία και αποδοχή σε αυτή την πρώτη Quella® The Original! Σύντομα και μέχρι σήμερα, εκείνη την πρώτη επιτυχημένη κρέμα-πραλίνα παγωτού ακολούθησαν και πολλές άλλες (λευκή, καραμέλα, υγείας φιστίκι, οι τραγανές εκδόσεις κ.α.) δημιουργώντας μια ολόκληρη οικογένεια προϊόντων!

Παράλληλα, όπως συνήθως συμβαίνει με όλες τις σπουδαίες ανακαλύψεις, η κατάκτηση αυτής της νέας γνώσης έδωσε τη δυνατότητα ώστε να μπορέσουν να υλοποιηθούν και άλλες καινοτόμες προτάσεις για παγωτό! To τμήμα ανάπτυξης προϊόντων της ιταλικής εταιρείας, με επικεφαλής τον Carlo Vanni, προσπαθούσε από καιρό να μεταφέρει την επιτυχημένη, στα ζαχαροπλαστεία, ιδέα της τούρτας-παγωτό, μέσα στη βιτρίνα της gelateria. Δηλαδή να φτιάξουν μια παγωμένη τούρτα που να σερβίρεται κομμάτι-κομμάτι στη τζελατέρια!

"Ο βασικός στόχος μας" συνέχισε ο Carlo, "ήταν η δημιουργία μιας νέας κατηγορίας παγωτών τα οποία θα συνδυάζουν διαφορετικές υφές και γεύσεις, όχι μόνο από παγωτό αλλά και από ποικίλες ύλες ζαχαροπλαστικής. Θέλαμε τα νέα παγωτά μας να έχουν και μια εντελώς νέα, διαφορετική εμφάνιση μέσα στη βιτρίνα, ώστε να δείχνουν ότι είναι κάτι ξεχωριστό ακόμα και από μακριά! Εκτός από τη γευστική επανάσταση στη gelateria, το παγωτό Cremino έφερε και μια ακόμα. Την οπτική! Το επίπεδο σχήμα του Cremino και ο πρωτότυπος, νέος τρόπος, διακόσμησής του, ήταν κάτι που οι πελάτες της gelateria πρόσεχαν και ξεχώριζαν από μακριά! Αυτή η ιδιαιτερότητα σε γεύση αλλά και σε εμφάνιση, ήταν από τους βασικούς στόχους μας και πιστεύω ότι τον πετύχαμε σε απόλυτο βαθμό!"

Με τις νέες κρέμες πραλίνες της οικογένειας Quella®, η συγκεκριμένη ιδέα μπορούσε πια να γίνει πραγματικότητα! Αυτή η νέα προχωρημένη τούρτα-παγωτό ή καλύτερα παγωτό σε στρώσεις, πρωτοεμφανίστηκε από την MEC3 λίγο καιρό μετά και ονομάστηκε παγωτό Cremino (κρεμίνο).
Το παγωτό είχε συναντήσει πλέον τη ζαχαροπλαστική και νέοι δημιουργικοί ορίζοντες είχαν γεννηθεί!


 
Στην εικόνα επάνω: Με τα cremino, δηλαδή τα πολυεπίπεδα παγωτά σε στρώσεις, την ανακάλυψη της MEC3 η οποία βασίστηκε στα καινοτόμα προϊόντα Quella® το παγωτό συνάντησε τη ζαχαροπλαστική και αμέτρητες γευστικές επιλογές!   


Η ανακάλυψη της Quella® της κρέμας-πραλίνας που δεν αλλάζει την πλούσια και μαλακή υφή της στην κατάψυξη, αλλά και άλλες σημαντικές ανακαλύψεις της Ιταλικής MEC3 που είχαν προηγηθεί απ' αυτή, όπως η σειρά προϊόντων Cookies® Original, δηλαδή το παγωτό με το νόστιμο μπισκότο που δεν υγρασιάζει στο ψυγείο και η επίσης καινοτόμα ιδέα του Variegato, της παχύρευστης ρίπλας που αναμιγνύεται με το παγωτό και του δίνει μια "ζαχαροπλαστική μορφή" απογείωσαν τη τελευταία δεκαετία την εικόνα του παγωτού και το έκαναν μια από τις μεγαλύτερες γαστρονομικές απολαύσεις που μπορεί να νιώσει κανείς!!!

Δημιουργώντας ένα τέλειο παγωτό Cremino με Quella®

Ας δούμε λοιπόν αναλυτικά τι είναι ακριβώς το παγωτό Cremino και το κυριότερο πως μπορούμε να δημιουργήσουμε σωστά, αυτή την εντυπωσιακή πρόταση παγωτού για τη βιτρίνα μας. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το Cremino είναι ένα παγωτό σε στρώσεις το οποίο περιέχει διαφορετικά στρώματα από παγωτό και από κάποιο άλλο υλικό, συνήθως ζαχαροπλαστικής.

Η πιο απλή μορφή του Cremino είναι εκείνη όπου δύο στρώσεις κρέμας-πραλίνας Quella®, μια στο κάτω και μια στο επάνω μέρος της βάσκας παγωτού, περικλείουν το παγωτό που βρίσκεται στη μέση. Δηλαδή, αρχίζοντας από κάτω θα έχουμε τρεις στρώσεις συνολικά, από πραλίνα-παγωτό-πραλίνα. Εναλλακτικά, η κάτω στρώση της κρέμας-πραλίνας μπορεί να μεταφερθεί στη μέση, δίνοντας μια αλληλουχία υλικών όπου, από κάτω προς τα επάνω, θα αποτελείται από παγωτό-πραλίνα-παγωτό-πραλίνα. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται οι στρώσεις της πραλίνας να μη ξεπερνούν τις δύο συνολικά, καθώς η προσθήκη μιας τρίτης στρώσης θα κάνει τη γεύση, του τελικού παγωτού μας, πολύ γλυκιά.  Οι διαφορετικές στρώσεις του cremino, ιδιαίτερα οι λεπτότερες στρώσεις της κρέμας-πραλίνας, πρέπει να σταθεροποιούνται με την ίδια λογική που δημιουργούμε και μια τούρτα ζαχαροπλαστικής. Και αυτό, για να έχουμε ξεκάθαρο διαχωρισμό στις στρώσεις μας και να μην αναμιχθούν τα κρεμώδη υλικά μεταξύ τους. 

Όπως είπαμε, η αρχική ιδέα του cremino ήταν και συνεχίζει να είναι η πρωτοτυπία. Για τον Carlo Vanni, "Ο μόνος φραγμός για τη δημιουργία ενός πρωτότυπου και επιτυχημένου cremino είναι η φαντασία κάθε gelatiere. Οι επιλογές των υλών για ενσωμάτωση σε ένα cremino είναι άπειρες, όσο δηλαδή και τα πιθανά τελικά αποτελέσματα! Αυτό βέβαια δε σημαίνει ότι τα πιο απλά cremino υστερούν σε κάτι. Ακόμα και σήμερα το πρώτο παγωτό cremino που δημιούργησαμε με την πρώτη Quella®, το Cremino Nocciola (σοκολάτα-φουντούκι τζιαντούγια), παραμένει ο πιο εμπορικός συνδυασμός της MEC3!"

Το συγκεκριμένο παγωτό είναι από τα πιο γευστικά και παράλληλα από τα πιο απλά! Το Cremino Nocciola αποτελείται από δύο στρώσεις κρέμας πραλίνας φουντουκιού Quella® διακοσμημένες με τρίμμα ξηρού καρπού και από μια ενδιάμεση στρώση παγωτού με γεύση φουντούκι. 



 Στην εικόνα επάνω: Το πρώτο παγωτό cremino που δημιουργήθηκε ποτέ, το Cremino Quella® Nocciola MEC3, συνεχίζει να είναι ακόμα και σήμερα ένας από πιο αγαπημένους και εμπορικά επιτυχημένους συνδυασμούς! 

Σε πιο σύνθετες δημιουργίες, εκτός από τις διαφορετικές κρέμες-πραλίνες και τις διαφορετικές γεύσεις παγωτών, μπορούμε να προσθέσουμε στρώσεις από variegato (ρίπλα παγωτού), στρώσεις από ξηρούς καρπούς, ολόκληρους ή τρίμα, στρώσεις από φρούτα, από τρίμα μπισκότου, παντεσπάνι κ.α. Ο τελικός στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα πολυσύνθετο μεν, αλλά παράλληλα γευστικά ισορροπημένο παγωτό που να εκπλήσσει ευχάριστα τη γεύση του εκείνον που το δοκιμάζει. Υλικά με διαφορετική οξύτητα ή γλυκύτητα, όπως για παράδειγμα τα όξινα φρούτα σε αντίθεση με γλυκές παραδοσιακές γεύσεις ή υλικά με διαφορετικές υφές, κρεμώδη υλικά σε αντίθεση με μπισκότα και καρπούς κ.α. βοηθούν να πετύχουμε το "γευστικό ξάφνιασμα" που οφείλει να δημιουργεί στον καταναλωτή κάθε τέλειο παγωτό cremino! 

ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ μπορείτε να δείτε ένα video του Innovation & Training Center® στο κανάλι μας στο Youtube, με τη δημιουργία δύο παγωτών cremino.

Τέλος, στον Τομέα "ΣΥΝΤΑΓΕΣ" του Laoudis.gr (πρόσβαση μόνο με Λογαριασμό Συνεργάτη), θα βρείτε πολλές συνταγές με τις πρώτες ύλες της MEC3 και πολλές προτάσεις για εντυπωσιακά παγωτά cremino!